View Single Post
  #9   Report Post  
Posted to rec.crafts.metalworking
Paul Drahn[_2_] Paul Drahn[_2_] is offline
external usenet poster
 
Posts: 31
Default Single Phase Pulse

On 2/6/2021 5:57 PM, Bob La Londe wrote:
On 2/6/2021 3:37 PM, Jim Wilkins wrote:
"Paul Drahn"* wrote in message ...
On 2/2/2021 10:20 AM, Bob La Londe wrote:
My bigger import lathe is not bad.* I can dial stuff in by hand to
about 3 tenths.* The problem is under power the indicator needle turns
into a blur about 1.5-2 thousandths wide.* For 99% of what I do that
is fine, but that other 1% is growing.* Is the only answer to install
a 3 phase motor?* I'm not completely against it, but its a bit of a
job to move the lathe, swap the motor, and reconfigure the controls.
Not something I can do in an afternoon.


Are sure the problem is the motor and not the gears driving the spindle?
Paul

-----------------------

The motor may be the easiest potential cause to confirm or eliminate.



I'm not 100% sure of anything anymore.* I may just not have dialed it in
as close as I thought.* Just for the heck of it I turned a piece of
medium hard pin stock and slapped an indicator on it as cut and only got
a couple tenths runout with the motor turning the chuck at 300 RPM. Now
I am thinking I must have shifted the chuck at some point when I was
adjusting the set tru part.* Either that or there was a bad spot on the
first dowel I used that was making the indicator jump when running.

Either way I'll have to loosen it up and reset it when I need to do a
job that has to be flipped in the middle.

Anyway, a motor swap is probably not needed at this point.

Good to know. Good luck.
Paul