A DIY & home improvement forum. DIYbanter

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Go Back   Home » DIYbanter forum » Do - it - Yourself » UK diy
Site Map Home Register Authors List Search Today's Posts Mark Forums Read Web Partners

UK diy (uk.d-i-y) For the discussion of all topics related to diy (do-it-yourself) in the UK. All levels of experience and proficency are welcome to join in to ask questions or offer solutions.

Saunier Duval THELIA 23 problem



 
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old November 27th 03, 06:49 PM
external usenet poster
 
Posts: n/a
Default Saunier Duval THELIA 23 problem

Hi,

I have a Saunier Duval Thelia 23, the central heating is working fine,=20
however the hot water is not.=20

When in Central Heating & Hot Water mode, the HW is almost
at mains temp, slightly above, when in HW only it is the same.=20
The HW temp control has no effect at all.

However putting it into HW mode and putting the CH temp=20
control to halfway, (usually is at 1/4)you get HW bouncing between=20
cold and hot and very hot radiators. The HW temp control has no
effect in any mode. Using it in the unorthadox CH burning hot it
makes a banging noise upon providing HW then gets cold then
repeats.

Any ideas on how I can fix this, don't want to run the gambit of
=A350 call out fee's, getting a =A3300 repair bill and all. After =
installing
a doubleglazed window for about 10% of the cost 3 quotes wanted
i'm not in the mood for calling the professionals

Thanks for any advice

Ads
  #2  
Old November 27th 03, 09:09 PM
Ed Sirett
external usenet poster
 
Posts: n/a
Default Saunier Duval THELIA 23 problem

On Thu, 27 Nov 2003 17:49:43 +0000, rober wrote:

Hi,

I have a Saunier Duval Thelia 23, the central heating is working fine,
however the hot water is not.

When in Central Heating & Hot Water mode, the HW is almost
at mains temp, slightly above, when in HW only it is the same.
The HW temp control has no effect at all.

However putting it into HW mode and putting the CH temp
control to halfway, (usually is at 1/4)you get HW bouncing between
cold and hot and very hot radiators. The HW temp control has no
effect in any mode. Using it in the unorthadox CH burning hot it
makes a banging noise upon providing HW then gets cold then
repeats.

Any ideas on how I can fix this, don't want to run the gambit of
50 call out fee's, getting a 300 repair bill and all. After installing
a doubleglazed window for about 10% of the cost 3 quotes wanted
i'm not in the mood for calling the professionals

As a pro I would be looking to check out the temperature sensors.
Likely they are NTC Thermistors perhaps they are both on the blink?

I suspect that if you turned the CH any higher you would get an overheat
lockout.

If you really need the installation and servicing manual.

--
Ed Sirett - Property maintainer and registered gas fitter.
The FAQ for uk.diy is at www.diyfaq.org.uk
Gas fitting FAQ http://www.makewrite.demon.co.uk/GasFitting.html
Sealed CH FAQ http://www.makewrite.demon.co.uk/SealedCH.html


  #3  
Old November 27th 03, 09:53 PM
external usenet poster
 
Posts: n/a
Default Saunier Duval THELIA 23 problem


"Ed Sirett" wrote in message =
news
On Thu, 27 Nov 2003 17:49:43 +0000, rober wrote:
=20
Hi,
=20
I have a Saunier Duval Thelia 23, the central heating is working =

fine,=20
however the hot water is not.=20
=20
When in Central Heating & Hot Water mode, the HW is almost
at mains temp, slightly above, when in HW only it is the same.=20
The HW temp control has no effect at all.
=20
However putting it into HW mode and putting the CH temp=20
control to halfway, (usually is at 1/4)you get HW bouncing between=20
cold and hot and very hot radiators. The HW temp control has no
effect in any mode. Using it in the unorthadox CH burning hot it
makes a banging noise upon providing HW then gets cold then
repeats.
=20
Any ideas on how I can fix this, don't want to run the gambit of
=A350 call out fee's, getting a =A3300 repair bill and all. After =

installing
a doubleglazed window for about 10% of the cost 3 quotes wanted
i'm not in the mood for calling the professionals
=20

As a pro I would be looking to check out the temperature sensors.
Likely they are NTC Thermistors perhaps they are both on the blink?
=20
I suspect that if you turned the CH any higher you would get an =

overheat
lockout.
=20
If you really need the installation and servicing manual.=20
=20
--=20
Ed Sirett - Property maintainer and registered gas fitter.
The FAQ for uk.diy is at www.diyfaq.org.uk
Gas fitting FAQ http://www.makewrite.demon.co.uk/GasFitting.html
Sealed CH FAQ http://www.makewrite.demon.co.uk/SealedCH.html
=20
=20


Thanks for the help, found the part as DHW THERMISTOR 23&23E=20
Item Code : 57042, now just to work out where to buy it. I have found =
i'ts
location on the online pdf manual. Once I get it, how hard is it likely =
to be
to fit, i'm going for the option of replacing it for =A320 as it seems =
likely
to be at fault.

  #4  
Old November 28th 03, 07:57 PM
Ed Sirett
external usenet poster
 
Posts: n/a
Default Saunier Duval THELIA 23 problem

On Thu, 27 Nov 2003 20:53:38 +0000, rober wrote:


"Ed Sirett" wrote in message news
On Thu, 27 Nov 2003 17:49:43 +0000, rober wrote:

Hi,

I have a Saunier Duval Thelia 23, the central heating is working fine,
however the hot water is not.

When in Central Heating & Hot Water mode, the HW is almost
at mains temp, slightly above, when in HW only it is the same.
The HW temp control has no effect at all.

However putting it into HW mode and putting the CH temp
control to halfway, (usually is at 1/4)you get HW bouncing between
cold and hot and very hot radiators. The HW temp control has no
effect in any mode. Using it in the unorthadox CH burning hot it
makes a banging noise upon providing HW then gets cold then
repeats.

Any ideas on how I can fix this, don't want to run the gambit of
50 call out fee's, getting a 300 repair bill and all. After installing
a doubleglazed window for about 10% of the cost 3 quotes wanted
i'm not in the mood for calling the professionals

As a pro I would be looking to check out the temperature sensors.
Likely they are NTC Thermistors perhaps they are both on the blink?

I suspect that if you turned the CH any higher you would get an overheat
lockout.

If you really need the installation and servicing manual.



Thanks for the help, found the part as DHW THERMISTOR 23&23E
Item Code : 57042, now just to work out where to buy it. I have found i'ts
location on the online pdf manual. Once I get it, how hard is it likely to be
to fit, i'm going for the option of replacing it for 20 as it seems likely
to be at fault.


The CH one is also suspect from your description and may even be an
identical component.

The manual will likely tell you how to do it. On many models the component
is screwed into the pipe which means you will have to depressurize and
drain the pipe(s) to change the sensors.

I would check the component before shelling out (given they are fairly
expensive on this model). A typical resistance would be 10k cold and much less
hot. The manual may indicate the value.

--
Ed Sirett - Property maintainer and registered gas fitter.
The FAQ for uk.diy is at www.diyfaq.org.uk
Gas fitting FAQ http://www.makewrite.demon.co.uk/GasFitting.html
Sealed CH FAQ http://www.makewrite.demon.co.uk/SealedCH.html


  #5  
Old November 29th 04, 06:32 PM
Junior Member
 
First recorded activity by DIYBanter: Nov 2004
Posts: 1
Exclamation

Hi,

I was amazed to find Rober originally described the problem rather well (over 1 year ago!), I basically have the same problem with my boiler.

Although, when i turn the boiler on for the first time and try the hot water in either mode (HT, or, CH+HW), it takes about 2 minutes for the boiler to fire up (as if it is working 'normally') and within less than a minute, it cuts off...never to fire up for hot water again.

In any case, I followed up the original post, replaced the DHW Thermistor (new part code: S5704200 and still costs about 20), however, there was no change. The problem persists...

Any further suggestions would be greatly appreciated.

Thanks in advance.

Last edited by crazycars : December 4th 04 at 11:12 AM.
 




Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
100mm extractor hood ducting problem PoP UK diy 5 November 18th 03 11:07 PM
Central Heating Problem Barry Ashcroft UK diy 3 November 12th 03 10:24 AM
Boiler Problem Gradually Getting Worse Frank Davis UK diy 1 October 23rd 03 11:00 PM
Boiler problem - hot water, cold radiators Dan the man UK diy 9 October 8th 03 12:26 AM
Venturi shower pressure problem Mark Trueman UK diy 0 July 19th 03 12:19 PM


All times are GMT +1. The time now is 11:43 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.6.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.SEO by vBSEO ©2010, Crawlability, Inc.
Copyright 2004-2014 DIYbanter.
The comments are property of their posters.